Fiske i Finland

Vi är flera länder som är omringade av vatten eller som har mycket vatten i själva landet, men Finland är det land som har mest vatten att erbjuda och kan även erbjuda många stora fiskemöjligheter för den som älskar att fiska. Finlands yta är täckt med 10 procent vatten, vilket är en är hel del. Tycker man att det fanns många öar i Stockholms skärgård så är det inget jämfört med Finlands sjödistrikt. Här finns det mer än 187 000 öar.

I Sverige behöver man fiskekort men i Finland så ser det lite annorlunda ut. Där kan man meta, pimpelfiska och fiska med strömmingshäckla utan tillstånd, för det är en allemansrätt i Finland. Personer under 18 år och äldre än 65 år kan spinnfiska med spö avgiftsfritt, men de ska betala fiskevårdsavgift till staten. Däremot så kräver övrigt fiske fisketillstånd.

På kusten kan det blåsa till ordentligt och vattendragen i Finland är stora och vidsträckta. Vädret kan slå om väldigt snabbt så man måste försöka hålla koll på väderleken innan man drar ut någons, vara uppdaterad med andra ord. Ta reda på den senaste väderprognosen för att vara på den säkra sidan. Var uppmärksam på vindarna för i de stora insjöfjärdarna kan sjögången bli mycket hård. Det kan verka lugnt men det kan vända snabbt.

I Finland så är fiske en stor hobby och det är nästan så mycket som en tredjedel av Finlands befolkning som fiskar och denna hobby sträcker sig över hela året. I det finska vattnet så kan man få se kring ett 60-tal fiskarter om man har tur. Av dessa 60 så fiskas ett tjugotal aktivt. Här finner man siklöja, abborre, mört och gädda bland annat.

Med tanke på att fiske är så populärt i Finland så kan man säkert även förstå att fiske har en stor betydelse i den finska kulturen.

Leave a Reply