Fiske på Åland

Det är många som har fiske som intresse och kanske är du en av dom? Man kan behöva en del utrustning och det hittar du på itaboutdoor.se.

På Åland är det fiskekort inom det angivna området som gäller. Det finns alltså inget fiskekort som gäller för hela Åland. Det kan vara bra att veta. Det finns 16 landskapsägda områden i öriket så ta reda på vad som gäller inför varje örike ni kommer till och glöm inte att köpa fiskekort. Fiskekortet gäller för alla sportfiskare med kastspö, mete och pilkning. Dock så kan man inte utöva sportfiske från land mellan den 15 april och 15 juni. Det är förbjudet under den perioden och det är för att ta hänsyn till de häckande sjöfåglarna.

Då det inte är så långa avstånd mellan försäljningsområdena så kan man köpa fiskekort där man befinner sig. Något som kan vara bra att veta eller framförallt roligt att veta är att fiskekortsförsäljningen finansierar utplanteringen av fiskyngel. Nästan två miljoner fiskyngel av lax, sej och gädda.

På Åland så arrangeras det mästerskap i gäddfiske men det sker på hösten. Det kan vara bra att veta om man vill vara med om något spännande i nöjet. Men det är inte bara under den varmare perioden som är till för fiske. Även under den kalla årstiden kan man njuta av stillheten som fiske kan ge. Under vintern är det perfekt för att förutom pilka fiska abborre, gädda och gös. Att fiska gös är inte tillåtet att göras i Juni.

Det bästa är att försöka skaffa sig en sådan bra kunskap och kännedom som möjligt om vilka bestämmelser som gäller just i det område du befinner dig i. Sedan får man aldrig fiska utan tillstånd. Man måste ha ett fiskekort för sportfiske.

Skada inte fisken mer än nödvändigt. Helst inte alls om ni vet att ni släpper tillbaka den. Ska ni behålla fisken så ta död på den så fort som möjligt efter fångst. En regel som jag tycker är en av de bästa är att aldrig fånga mer fisk än vad ni själv tänker förbruka.

Leave a Reply